Inspiratie

Ondernemen om de wereld te verbeteren

De ideeën van Conscious Business zijn mede geïnspireerd op Conscious Capitalism en toegesneden op de Europese situatie. De vier pijlers waarop Conscious Capitalism rust zijn:

Hoger Doel

De mensheid verheffen door te ondernemen begint met weten waaruit het hogere doel van de onderneming bestaat. Zonder dit hogere doel ontbreekt het kompas om op koers te blijven. Bewuste ondernemingen dienen een doel dat verder gaat dan enkel winst maken. We zien winst maken als een noodzakelijk middel om het hogere doel te bereiken – en niet als een doel op zich.

Stakeholder oriëntatie

Om je hogere doel te bereiken is het essentieel iedereen die in contact staat met de onderneming te zien, te waarderen en te betrekken. Stakeholders zijn de medewerkers, klanten, leveranciers, partners, investeerders, de maatschappij, de aarde, en soms zelfs de concurrenten. Motiveer alle stakeholders door “win-win-win” oplossingen te creëren voor iedereen die de invloeden ondervindt van jouw bedrijfsmatige keuzes.

Bewuste Cultuur

De cultuur is het kloppend hart van de onderneming. Zonder een gezonde cultuur zal de onderneming niet floreren. Een cultuur is zo uniek als de mensen die de cultuur vormen. Algemene kenmerken van een bewuste cultuur zijn vertrouwen, authenticiteit, zorg dragen, transparantie, integriteit, leren en autonomie. De ideale werksfeer voor zelfstandige, betrokken en intrinsiek gemotiveerde medewerkers!

Bewust Leiderschap

Een bewuste onderneming kan niet bestaan zonder bewuste leiders. Deze moedige, ondernemende mannen en vrouwen begrijpen dat het hun rol is om het hogere doel van de onderneming te dienen, de medewerkers te ondersteunen en waarde te creëren voor alle stakeholders. Zij cultiveren gericht een bewuste cultuur van vertrouwen en betrokkenheid, verzetten zich tegen een eenzijdige kijk op ondernemen en zoeken juist creatieve, holistische oplossingen.

Wij geloven dat ondernemen goed is omdat het waarde creëert, het ethisch is omdat ondernemen gebaseerd is op vrijwillige interactie, het nobel is omdat het onze maatschappij kan verheffen, en heroïsch is omdat het mensen uit armoede tilt en welvaart creëert. De vrije markt is het sterkste systeem voor sociale samenwerking en humane progressie dat ooit ontwikkeld is. Het is een van de meest overtuigende ideeën van de mensheid. Maar we kunnen nog veel meer uit de samenwerking halen dan we tot dusver hebben gedaan.  

Te veel bedrijven genereren financieel gewin ten koste van sociaal, cultureel, klimatologisch, intellectueel, fysiek en spiritueel welbevinden. Zij onttrekken waarde in plaats van waarde toe te voegen. Concious Capatalism gaat over ondernemen met een spectrum van positieve resultaten, in tegenstelling tot het hebben van één centraal resultaat en vele negatieve neveneffecten. 

Raj Sisodia, Co-author of Conscious Capitalism

Onze inspiratie komt uit meerdere bronnen

Het conscious business gedachtegoed is gebaseerd op meerdere bronnen. Hieronder een verzameling van de diverse media.

Boeken

Rapporten

Websites

Videos